Супервулкан застрашава цивилизацията
15.03.2005

Британски учени предупреждават, че рано или късно изригване на супервулкан ще охлади планетата, застрашавайки човешката цивилизация - четем в LiveScience. Лошата новина е, че няма начин катастрофата да бъде предотвратена!

няма начин катастрофата да бъде предотвратена... Според наличната геологическа информация, базирана на минали събития от историята на планетата, на Земята има няколко вулкана, които са в състояние да изригнат с гигантска сила, несравнима с тази на което и да е от регистрираните до днес вулканични изригвания. Те ще засенчат изригванията на
планината Св. Хеленс,
Кракатао,
Пинатубо
и което и да било друго през последните няколко десетки хиляди години.

Супервулканичните изригвания са стотици пъти по-мощни от тези - твърди Стивън Селф от Отворения университет на Обединеното Кралство, Великобритания.
Район с големината на Северна Америка може да бъде напълно опустошен, а до няколко години след изригването би трябвало да се очаква и влошаване на глобалния климат - обяснява той.
Това би причинило
унищожаване на световното земеделие,
прекъсване на снабдяването с храна
и оттук - масово измиране.
Тези последици са достатъчно жестоки, за да отворят дълбока рана в тъканта на цивилизацията
- предупреждава ученият.

Селф и колегите му от Геологическото общество в Лондон са представили доклада си пред работната група за природни бедствия към британското правителство.

Колкото и да са редки, тези събития са неизбежни и някъде в бъдещето човечеството неминуемо ще се сблъска със супервулканично изригване - прогнозира Стивън Спаркс от Бристолския университет.

Това предупреждение не е първото. През 2001 г. американски геолози са предвидили подобен сценарий, като са доказали, че съществува вероятност вулканичната активност в района на Националния парк Yellowstone да доведе до гигантско изригване. Според резултатите от изследването, публикувано в сп. Earth and Planetary Science Letters, ако това се случи, половината от територията на САЩ би се покрила със слой от пепел с дебелина до 3 фута (1 метър).

Изригвания в района на Yellowstone се случват средно веднъж на 600 000 години - пояснява Чък Уикс, участник в американското геологическо изследване, който има и собствена разработка по въпроса за вероятността.
От последното супервулканично изригване тук са минали 620 000 години - уточнява той.

Вулканичните катастрофи в миналото в Yellowstone и на други места по света са се случвали в райони на гигантски срутвания или т.нар. вулканични котли.

Супервулканичното изригване представлява уголемен вариант на обикновеното вулканично изригване - обяснява Спаркс.
То се причинява от разширяването на пукнатините с разтопена скала, наречена магма.
При супервулканичните изригвания магмените пукнатини са огромни - уточнява Спаркс.
Изригването е внезапно и продължава с дни.
Когато магмата изригне, скалите над нея се срутват в магмената пукнатина, което води до понижаване на налягането, причинило изригването.
В резултат от срутването се образува огромен кратер
- описва процеса Спаркс.
В продължение на години вулканът изхвърля в атмосферата огромно количество пепел и химикали, като по този начин води до затъмняване на слънцето и вследствие от това - до охлаждане на планетата. Както показват някои компютърни симулации, това би сковало Земята във вечна зима, при което растенията и животните биха изчезнали завинаги!
Може би цял един континент би бил покрит с дебел слой пепел, чието разчистване и възстановяването на растителността би отнело години, а може би и десетилетия - смята Спаркс.

няма начин катастрофата да бъде предотвратена... Все пак геолозите са единодушни, че Yellowstone не представлява непосредствена заплаха. Те обаче са убедени, че денят на фаталния пробив все някога ще настъпи. Нещо повече: предполага се, че супервулканично изригване е възможно дори на места, останали относително спокойни през всичките 4,5 милиарда години от съществуването на нашата планета!

Наистина, Земята губи от своята енергия, но това става много бавно, така че промените са забележими само за период от милиарди, дори не и от милиони години - обяснява Спаркс.

Данните за вулканичните изригвания от планетарен мащаб са твърде оскъдни и учените не могат да предвидят кога ще бъде следващото. Според доклада на специалистите от Геологическото общество обаче вероятността това да се случи е между 5 и 10 пъти по-голяма от тази със Земята да се сблъска голям астероид. Сигурно е едно: Следващото супервулканично изригване, когато и да е то, няма да е първото в историята на човечеството.

Преди 74 000 години на мястото на днешна Суматра вулкан, наречен Toba blew, изригнал със сила, 10 000 пъти по-голяма от този в планината Св. Хеленс. Според резултатите от изследването на Майкъл Рампино, биолог и геолог от Ню йоркския университет, пепелта от изригването затъмнила небето навсякъде по планетата, а глобалната температура се понижила до над 21 градуса от дотогавашните си стойности! Според Рампино вследствие от изригването загинали 75% от растенията в Северното полукълбо.

През 1998 г. Станли Амброус, антрополог от университета на Илинойс, предположил, че работата на Рампино обяснява изумителното постоянство в човешката еволюция: Наследствените характеристики на хората от всички времена - ДНК - са изключително сходни - факт, който доказва, че хоминидните разновидности са се отклонили от семейството на приматите още преди няколко милиона години.

Амброус смята, че след бедствието от Toba човечеството е било на ръба на изчезването - някъде по това време изкуството и оръдията на труда са получили сериозен тласък в своето развитие. И всичко това, след като по всяка вероятност са оцелели едва няколко хиляди човека! Ние, днешните хора, сме потомци на тези малцина - вкл. и генетично, - като вече цели 74 000 години не се променяме!

Ако се съди по най-новите разкрития, гигантски изригвания от мащаба на Yellowstone и Toba се случват веднъж на всеки 100 000 години - обобщава Спаркс, - което значи по едно супервулканично изригване на всеки 50 000 години.
Има по-малки, но в никакъв случай гигантски изригвания от континентален или планетарен мащаб, които се случват по веднъж на около 5 000 години.

Но ако се прибавят и останалите заплахи за човешката цивилизация -
астероидите,
ядрените оръжия,
глобалното затопляне..., -
излиза, че супервулканичните изригвания съвсем не са най-голямото възможно бедствие. Въпреки това:

Докато в бъдеще може би ще сме в състояние да отклоняваме насочващи се към Земята астероиди или да правим нещо друго, за да избегнем сблъсъка, дори научната фантастика не може да предложи надежден механизъм за предотвратяване на супервулканични изригвания - пишат в доклада си учените от Геологическото общество.
Не разполагаме със стратегия за ограничаване на щетите от гигантски вулканични изригвания - категорични са те.

Изследователите от Геологическото общество в Лондон заострят вниманието върху проблема още от 2000 г. Те търсят средства за по-нататъшното проучване на историята на супервулканичните изригвания и вероятните им последици върху планетата и съвременното общество.

Рано или късно на Земята ще има супервулканично изригване и нашето изследване е апел сериозно да се замислим за това - заключават учените.

Автор: LiveScience